7 formatges i un viatge entre vinyes i cellers

Un any més, Natàlia Nicolau ens porta una selecció de set formatges guardonats en les diferents edicions de la Fira de Formatges del Pirineu que es celebra en el marc de la Fira de St Ermengol a mitjans d’ocubre a la Seu d’Urgell. Les explicacions en primera persona i amb un coneixement molt proper de cada família formatgera, el bestiar i els procediments son sempre un tret diferencial dels tastos de BlogdeFormatges.

En aquest cas, posem en entredit la dita “que no te lo den con queso” referint-se a la incompatibilitat de vi negre i formatge oferint un maridatge de set vins a càrrec de Javier Foz que ens ha fet viatjar entre vinyes i cellers d’arreu de la península per a destacar-nos tocs en boca i en nas sorprenents.

Aquí us deixem el detall dels set vins i formatges que s’han degustat:

Vi Celler Localització Cupatge Formatge Formatgeria Localització Tipologia
Blanc Deliri Floral Muscàndia 2017 Bodegues Muscándia D.O Penedès Sauvignon Blanc i Moscatell de gra petit Bruma Formatges de l’Abadessa La Seu d’Urgell, Alt Urgell, Lleida Vaca pasteuritzada
Blanc Abad Dom Bueno Godello 2017 Bodegues del Abad SL D.O Bierzo 100% Godello Esquirol Formatges Cuirols La Nou del Berguedà, Berguedà, Barcelona Cabra Crua
Negre ViCool BeCool Porta de L’Albera D.O Empordà Garnatxa negra y Merlot Tou de Casa Mateu Formatgeria Casa Mateu Surp, Pallars Sobirà, Lleida Ovella crua
Negre Vuitanta- Dos Bodegues Josep Foraster D.O. Conca de Barberá Garnatxa negra y Cabernet Sauvignon Ceretani Cheddar Formatgeria Molí de Ger Ger, La Cerdanya, Girona Vaca Crua
Cava Mas barrica BN Rva. Bodegas Alsina & Sardà D.O Cava Chardonnay y Xalel.lo Bengoetxea Bengoetxea, Etxelecua Urdazubi / Urdax, Navarra Ovella crua
Oloroso Cream Solera 1847 Bodegas González Byass D.O Jerez 75% Palomino fino y 25% Pedro Ximénez Blau de Jotglar Formatgeria Reixagó Olost, Osona, Barcelona Vaca crua
Espumos Dalira de Masachs Bodegas Josep Masachs Parellada Most parcialment fermentat Gaztazaharra la leze La Leze Ilarduia, Àlaba, País Basc Ovella Crua