benvinguda

Llarga vida a la fira

Des dels seus orígens, la Fira de la Candelera ha estat un entorn obert a les novetats. En els seus 168 anys d’història s’han presentat milers de productes i serveis que al seu moment van ser molt innovadors i van fer la vida més fàcil a la gent que els adquiria. I, és clar, aquest intercanvi també ha estat una indiscutible font de riquesa per a la gent de la vila.

Tot plegat ha ajudat a posicionar Molins de Rei com un municipi dinàmic, amb un esperit innovador i amb una població organitzada i eficient. I el que és més important: a fer-ho de forma continuada en el temps. No són uns valors qualsevol. Són els ingredients imprescindibles per donar oportunitats de progrés i de millora a la gent que s’ha arrelat a la nostra vila.

A més, la Fira de la Candelera ha crescut tant que ha agafat entitat pròpia. La Fira és un producte en si mateixa, una experiència que podem oferir als milions de persones del nostre entorn i que ens permet situar Molins de Rei en el competitiu mapa de les viles referents del país.

És important que siguem conscients de la magnitud i la transcendència de la Candelera. A banda de les prop de 300.000 persones a què atreu i de l’impacte econòmic immediat que genera en el nostre entorn, la Fira ens projecta com a municipi i com a societat. Hi ha molta gent que coneix Molins de Rei gràcies a la Candelera i a les seves activitats associades. Aquest any, per exemple, Molins de Rei també ha obtingut un reconeixement important per la gastronomia, atès que la coradella va ser escollida pels lectors d’una revista especialitzada com el plat favorit dels catalans.

La coradella és un plat associat indiscutiblement a la Candelera. És el que menjaven els traginers per aguantar les llargues jornades dels primers anys i és el plat amb què avui els restaurants competeixen per recuperar i reinventar per promocionar-se. Possiblement aquest sigui el millor exemple de com la tradició i la innovació es donen de la mà al voltant d’un esdeveniment que ens defineix i que ens uneix. I aquest és el camí que hem de preservar i promoure amb tota la nostra energia i capacitat a cada edició. Només innovant podrem garantir un futur pròsper i a l’alçada del que els molinencs i les molinenques es mereixen.

JOAN RAMON CASALS
Alcalde de Molins de Rei

“Seria un error tan greu renunciar al passat com renunciar al futur de la Fira”

Què té la Fira de la Candelera que enganxa tant?

Un dels trets més característics de la Fira de la Candelera és el seu poder de seducció. La majoria de persones que per primer cop visiten la Fira acostumen a repetir en edicions posteriors. I totes es tornen a enamorar d’aquest autèntic espectacle a l’aire lliure que durant tres dies inunda els carrers i les places de Molins de Rei de tot tipus d’experiències, activitats i productes

Quin és el secret?

El secret per aconseguir aquests alts nivells de fidelització rau en l’esforç que fem entre tots i totes per innovar i repensar constantment la Fira. No tinc el més mínim dubte que si la Candelera s’organitzés estrictament per inèrcia, calcant programes d’un any per l’altre, tindria els anys comptats.

Quins canvis hi ha en aquesta edició?

La d’enguany és una de les edicions que incorpora més novetats dels darrers anys. Hem reordenat la ubicació d’alguns sectors i activitats, i al mateix temps hem concentrat l’oferta per facilitar l’orientació i la identificació de les àrees. També n’hem renovat el logotip i la imatge, i hem apostat per La Candelera com a marca sota la qual s’han d’aixoplugar tot tipus d’iniciatives que fins i tot poden sobrepassar el context estricte de la Fira. I, per descomptat, aprofundim en aquells canvis impulsats els darrers anys i que han agradat: un pregó en format espectacle, uns tastos gastronòmics en un entorn més adient, una reubicació de les entitats, un concert important acompanyat d’actuacions al carrer en zones estratègiques…

A què responen tants canvis?

Tots aquests canvis no són casuals. Responen a una estratègia per treure el màxim profit d’un esdeveniment únic que ens posiciona extraordinàriament com a vila. La Fira de la Candelera és el millor espot publicitari de Molins de Rei i ens posiciona com un municipi dinàmic econòmicament, atractiu des del punt de vista turístic i amb capacitat per gestionar un dels esdeveniments més importants del país. I, de fet, ja aprofito per avançar que aquests canvis no s’aturaran aquí. Hem de pensar molt més enllà per poder donar un impuls important que ens permeti consolidar el lideratge obtingut, fins i tot reflexionant sobre el model de gestió i organització, per fer una fira encara més gran i més atractiva.

Hi ha el risc de desnaturalitzar la Fira?

En absolut. Que ningú esperi una renuncia a l’esperit, l’essència i els valors fundacionals de la Fira de la Candelera. Igual que tenim molt clar on anem, també tenim molt clar d’on venim. I seria un error tan greu renunciar al passat com renunciar al futur.

RAMON SÀNCHEZ
Regidor de Fira