Presentació dels llibres de la col·lecció “QuèViures”, d’edicions Sidillà – Dissabte 3, a les 12 h

El llibre del recuit, de Jordi Bonet-Coll

Aquest és el primer llibre que s’ha escrit mai sobre el recuit. Fa només un parell de generacions, moltes pageses el feien a partir de la llet, sobretot d’ovella, i avui el continuen fent alguns artesans. Volgudament o no, al recuit se l’ha confós amb el mató, amb la quallada o amb el brossat… Però és una altra cosa. Per a Josep Pla, el recuit és “de totes les formes de llet quallada que apareixen en el mercat, el de més qualitat” i “no té possible rival”.

Jordi Bonet-Coll ha sabut crear al voltant del recuit una veritable biografia intensa i apassionada, fresca i intel·ligent, que dona veu a les persones que en feien i a tot un món que girava a l’entorn de la seva elaboració i venda. Pel camí, també ha recuperat les paraules i les receptes, una forma ancestral i popular de transformar la llet en una menja exquisida. De la seva mà visitarem pastors, ovelles i recuiteres, i acabarem, segur, volent ficar-hi cullerada.


El llibre dels embotits, de Gerard Buxeda

Catalunya és terra d’embotits. La majoria els elaborem amb carn de porc, tot i que també en fem de senglar o de xai. Tradicionalment, la matança del porc constituïa la festa més important que se celebrava als masos.

Elaboradors reconeguts d’embotits tradicionals ens expliquen tots els secrets de l’elaboració del fuet i de la llonganissa de Vic, de la llonganissa de la Cerdanya, del xolís del Pallars i del paltruc de l’Empordà. Hi trobareu, però, moltes més receptes: des dels embotits més coneguts, com la baldana o el botifarró, passant per les diferents varietats de botifarra, com ara la catalana, la de llengua, la d’ou, la de perol, els bulls o bisbes, fins a la sobrassada, la somalla, el pa de fetge, el paté, la baiona, el pernil o la girella, i alguns que són a punt de perdre’s, com el sac d’ossos o els gossets.

Totes les receptes estan explicades pas a pas per poder elaborar a casa els millors embotits de la nostra tradició.

38 receptes d’embotit explicades pas a pas per fer-les a casa


Catalunya bull, de Judit Pujadó

El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars
Judit Pujadó
Pròleg de Pep Salsetes

A Catalunya, cada any, hi ha cinquanta pobles i ciutats que treuen les calderes o els perols al carrer per cuinar una escudella que després menjaran veïns i passavolants. Molts ho fan per Carnestoltes, seguint una tradició que diu que abans, en temps reculats, els senyors feudals convidaven vassalls i pobres a un àpat untuós a les envistes de la Quaresma. D’altres ho fan per Nadal, per alimentar fires. També se’n fan en algunes romeries o festes populars. Tots saben que cada escudella que fan contribueix a fer poble. Molts reivindiquen que aquesta festa gastronòmica popular sigui reconeguda oficialment.

Per fer aquest llibre hem parlat amb gent de tot el país i hem constatat que Catalunya bull. Ens han explicat com, quan i per què ens agrada tant l’escudella i ens agrada també tant menjar-la en bona companyia. Tots ells ens han deixat, a més, les receptes que fan cada any, perquè no es perdin i per si les volem fer a casa. Per primer cop deixem testimoni d’una tradició popular que fa sortir al carrer unes 100.000 persones.

50 tradicions, 50 pobles, 50 receptes…


La gastronomia dels camins, de Marisa Benavente i Pilar Herrera

Més de cent receptes de cuina fetes amb plantes boscanes

Ja fa anys que la Marisa Benavente i la Pilar Herrera es dediquen a l’etnobotànica. Formen part del grup de recerca FloraCatalana. Sempre que poden surten a buscar plantes, baies i fruites boscanes que, antigament, havien format part de l’alimentació tradicional i que, avui dia, estan pràcticament oblidades. A partir de les setanta plantes més habituals al nostre país ens proposen més de cent receptes per tornar-les a incorporar a la nostra cuina. Bunyols de malva, cruixents de borratja, torradetes d’avet, xips d’heura de terra, lasanya de bolets i ortigues, trinxant de patata i blets o crema de reina dels prats són algunes de les propostes que fan. A més a més, en aquest llibre trobareu tota la informació sobre com i quan recol·lectar cada planta i sobre les propietats que aporten a la nostra alimentació.


www.edicionssidilla.cat/els-nostres-llibres/queviures