Benvinguda

"La Fira de la Candelera torna als carrers"

L’edició d’aquest any de la Fira de la Candelera, la 171a edició, recupera la presència als carrers de la vila després de l’excepcionalitat de l’edició virtual de l’any passat. Els molinencs i les molinenques identifiquem Fira amb moviment, activitat i vida al carrer, i enguany tornem a retrobar-nos als carrers i a les places de la vila.

Les circumstàncies, fruit de l’evolució de la pandèmia, fan del tot impossible recuperar al 100% la Fira viscuda abans de la pandèmia; ara bé, comencem el camí de la plena recuperació de la Fira que volem, la Fira que ens agrada, la nostra Fira de la Candelera.

En aquests dos darrers anys hem après a planificar poc i a adaptar-nos molt. I, de fet, aquest és un dels grans valors de la Candelera: saber llegir les necessitats de la societat al llarg del temps i adaptar-s’hi per oferir el que el context demana en cada moment. Ara, el context ens permet recuperar el format presencial amb mides més reduïdes, amb un disseny que evitarà aglomeracions i amb totes les mesures preventives de seguretat.

I això hem fet: una Fira continguda que ha hagut de buidar d’activitat alguns carrers i conservar l’equilibri entre els sectors tradicionals i els nous. Una Candelera que ens portarà la seva particular aroma i les vivències de la il·lusió recuperada; una Candelera més petita, menys massificada i amb totes els garanties. És un motiu d’alegria.

Des d’aquesta tribuna vull agrair el sobreesforç fet per tothom que ha fet possible aquesta edició i enviar un agraïment especial als expositors que renoven confiança, alhora que una invitació als molinencs i les molinenques a retrobar la il·lusió de la Fira.

Us animo a gaudir de la primera Fira de la recuperació.

 
XAVI PAZ
Alcalde de Molins de Rei

“Un espai d’intercanvi i reflexió”

Què és la Fira de la Candelera? Més enllà de la mostra multisectorial de productes i activitats, la Fira és un espai en el qual hi ha representada gairebé tota la societat de la nostra vila i del nostre país. La Fira és transversal. Acull a tothom sense distinció i fa que tothom s’hi senti a gust. És, per tant, un punt de trobada i d’intercanvi, un entorn que facilita l’aproximació entre la ciutadania i una eina única per transmetre uns coneixements i uns valors que ens sensibilitzen i ens enriqueixen com a societat.

Aquesta és una de les principals conclusions que recull el Pla Estratègic de la Fira, un document que aposta per plantejar la Fira de la Candelera com un espai d’intercanvi d’idees, de propostes, de coneixement i d’experiències. La Fira ha de ser un laboratori en el qual diferents professionals poden reflexionar, aportar i compartir punts de vista diferents d’àmbits com la sostenibilitat, la cultura, la gastronomia, la tecnologia, la solidaritat... A la Fira s’han de poder visualitzar aquells canvis que s’estan produint davant nostre i que a vegades no abastem a valorar.

Un dels canvis que tenim just al davant és el dels canals de comunicació. La gent més jove ja ha deixat d’informar-se a través de premsa, ràdio o televisió. Les xarxes socials i les plataformes de streaming han substituït els mitjans tradicionals i han imposat nous llenguatges i noves formes de comunicar. I aquesta Candelera curiosa no ha deixat passar l’oportunitat de reflexionar sobre tot això. Per aquest motiu, enguany, la Fira va un pas més enllà i, a banda de tenir programats actes virtuals, també oferirà retransmissions en streaming i continguts específics per Twitch i Youtube. Per aconseguir-ho, hem demanat l’ajut de la nova fornada de professionals del món audiovisual que tenim a la vila, els quals durant tota la Fira ens aproparan a les activitats que ompliran els nostres carrers i places.

La Fira necessita acostar-se a les noves generacions, a la gent més jove, perquè també ha de ser atractiva per als nostres infants i adolescents. I hem d’adreçar-nos-hi amb el seu llenguatge i a través dels seus canals, que probablement ben aviat acabin també essent els nostres. Tot plegat ens servirà per reflexionar col·lectivament sobre com ha canviat la manera de comunicar-nos i de relacionar-nos.

Aquesta 171a edició és molt especial. L’hem organitzada amb el convenciment que és la de transició cap a una normalitat que mai hauria d’haver perdut. I l’hem dissenyada i treballada perquè tingui l’essència de sempre, però perquè arribi i agradi a més generacions que mai.

Benvinguts i benvingudes a la Fira de la Candelera!

RAMON SÀNCHEZ
Regidor de Fira