Història

La Fira de la Candelera declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional

El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar el 24 de desembre de 2002, a proposta del Conseller de Cultura, la declaració de la Fira de la Candelera com a festa tradicional d’interès nacional, en considerar que és una celebració integrada per un conjunt estructurat de manifestacions de la cultura tradicional catalana d’especial arrelament i rellevància tant local com nacional.

Molins de Rei ha sabut mantenir viva la Fira de la Candelera al llarg de 169 anys. L’agricultura és el fil conductor i l’origen d’aquesta festa que s’ha mantingut al llarg dels anys, i alhora ha anat incorporant diferents canvis i novetats, i ha sabut combinar tradició i modernitat, que són els dos elements que caracteritzen aquest esdeveniment firal. La Fira és, d’una banda l’exponent d’un bon nombre de sectors que abracen aspectes molt diversos de l’economia: planter i jardineria, maquinària agrícola i de jardineria, cavalls i bestiar, vins, alimentació, comercial i industrial, de l’automòbil, brocanters i col·leccionisme, artesania i encants, ecologia, arts; i, d’altra, és el marc on es desenvolupen diferents activitats socioculturals i lúdicofestives: el pregó amb què s’inicia l’esdeveniment, les jornades agràries, el típic esmorzar de traginers, els concursos, les exposicions, els concerts, els espectacles teatrals, les presentacions de llibres, els castellers, les ballades de gegants, la botifarrada popular, activitats relacionades amb el mon del motor, etc.; completen el que la vila ofereix a molinencs i forans. Cal ressenyar també la participació dels més petits en la fira jove i de les entitats i associacions de la vila amb estands propis, així com les activitats relacionades amb el món del motor i el parc d’atraccions.

La Fira de la Candelera és la celebració més emblemàtica de Molins de Rei i una de les tradicions més populars del nostre país, que avui és possible gràcies a l’esforç i a les iniciatives de tot un poble que el llarg de moltes generacions ha invertit en aquest projecte col.lectiu de projecció de la vila, d’obertura i acolliment.

Premis de la fira

  • Premi “Robert Torres” atorgat per la Jove Cambra 2000
  • Premi a la millor pàgina Web genèrica de les fires catalanes a internet edició del 2000, atorgat per la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya
  • Premi “15 Arcades”, atorgat en la XI Nit dels Premis de Ràdio Molins de Rei el 6 d’octubre de 2001
  • Premi “Pau Bertran i Bros”, atorgat en la 2a edició dels premis de Reconeixement cultural del Baix Llobregat el 14 de desembre de 2001
  • Premi SL-Local 2001 al web Fira de la Candelera, atorgat per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya

Orígens i evolució de la Fira

Instituïda per Isabel II a partir d’una petició d’un grup de grans propietaris i de l’Ajuntament de Molins de Rei, la primera Fira de la Candelera se celebrà l’any 1852.Llavors, la vila tenia menys de 2.000 habitants i l’extensió del municipi (prèvia a l’annexió de Santa Creu d’Olorda) era de 365 ha. Malgrat que l’activitat principal estava constituïda per la vinya, la industrialització (principalment el tèxtil) havia començat, cosa que suposà una modificació substancial del tipus d’economia.En els orígens, l’activitat firal es reduïa (i no era pas poca cosa…) a mostres agrícoles i de bestiar. Posteriorment, a partir dels anys vint, la Fira pren noves dimensions i coincidint amb el seu centenari, l’any 1951 se celebra la Primera Exposició Industrial, Comercial i Agrícola. Posteriorment, la Fira s’ha anat adaptant a les noves demandes i necessitats i, sense perdre ni una espurna dels seus orígens agrícoles, ha anat incorporant nous sectors d’importància.A més, nombroses activitats socials, culturals i lúdicofestives s’han desenvolupat al llarg dels anys a l’aixopluc de la Fira.

Sectors i activitats

La Fira de la Candelera és l’exponent d’un bon nombre de sectors que abracen aspectes ben diversos de l’economia. Així, amb els tradicionals planters, trobem una esplèndida mostra de jardineria i maquinària agrícola i de jardineria; al costat d’un ampli espai destinat a l’automoció, tenim comerç, indústria, brocanters i col·leccionisme, productes artesanals…, sense deixar de banda les parades generals que s’escampen pels carrers centrals de la vila i contribueixen a donar un to més popular a la celebració. Són molt importants també la fira de vins i caves, la fira d’alimentació, la fira ecològica, la fira de les arts i la mostra de bestiar.

S'ha acabat la pintura

Dèiem al començament que aquestes eren unes “pinzellades” sobre la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Ara s’ha acabat la pintura i, amb ella, les pinzellades.

Només resta una última escurada del pot per afegir que al febrer us esperem a Molins de Rei.

És prou conegut el refrany que diu:

Si la Candelera plora,
el fred és fora.
Si la Candelera riu,
el fred és viu.

I nosaltres, els molinencs i molinenques, hi voldríem afegir:

… I tant si plora , com si riu,
a Molins de Rei veniu!

La festa

En el marc de la Fira, tenen lloc a Molins de Rei un bon nombre de manifestacions socioculturals i lúdicofestives. El pregó amb què s’inicia l’esdeveniment, les jornades agràries, el típic esmorzar de traginers, els concursos, les exposicions, els concerts, els espectacles teatrals, les presentacions de llibres, els castellers, les ballades de gegants, la botifarrada popular, etc.; completen el que la vila ofereix a molinencs i forans. Cal ressenyar també la participació dels més petits en la fira jove i de les entitats i associacions de la vila amb estands propis, així com les activitats relacionades amb el món del motor i el parc d’atraccions.La Fira de la Candelera va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, a proposta del conseller de Cultura, el 24 de desembre de 2002 per acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, en considerar-la una celebració integrada per un conjunt estructurat de manifestacions de la cultura tradicional catalana d’especial arrelament i rellevància tant local com nacional.

Més informació

L’Oficina de la Fira de la Candelera de Molins de Rei ofereix tota la informació necessària, tant a expositors com a visitants, al llarg de tot l’any.

Oficina de la Fira de la Candelera Pl. del Mercat, 5-6
Tel. 93 680.03.70
Fax 93 680.20.00
email: candelera@molinsderei.cat
08750 MOLINS DE REI (Baix Llobregat)

D’altra banda, durant els dies de la Fira s’habiliten diversos punts d’informació en el recinte firal convenienment senyalitzats.